Museum

De opening van het Streekmuseum in mei 1983 was een logisch gevolg van de grootscheepse restauratieactiviteiten die in deze jaren werden uitgevoerd in de historische kern van Stevensweert.

In 1991 verhuisde de hele collectie naar het gemeentehuis van Stevensweert. Dit rijksmonument werd in 1858 ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Lees meer over de geschiedenis van het Streekmuseum.

Zondag 26 februari Museumrondleiding
Museumschatten
[update februari 2023]

In de winterperiode van november 2022 t/m maart 2023 is er elke derde zondag van de maand een rondleiding met VVV-gids door het museum. Deze rondleidingen zijn verbonden aan een thema en gratis voor bezoekers met een geldig toegangsbewijs van het museum. De duur is ca. 1 uur en de start is om 13.30 uur.

Op zondag 26 februari zal er om 13.30 uur door een VVV gids, een gratis rondleiding (o.b.v. een geldig toegangsbewijs) van 1 uur worden verzorgd in het museum te Stevensweert. Deze 4e rondleiding in het winterseizoen heeft als thema “Museumschatten”. De VVV gids Toos Stassen zal u vertellen over een aantal bijzondere voorwerpen uit de collectie van het museum. Recent heeft het museum een bijzondere zilveren kelk uit de 17e eeuw uit de RK kerk van Stevensweert, in bruikleen gekregen. Deze kelk heeft relatie met zowel de heer van Stevensweert als met de opdrachtgevers van de bouw van kasteel Walburg. Bijzonder aan de kelk is het zogenaamde alliantiewapen van de schenkers! De start van de rondleiding is bij de balie van het museum / VVV, Jan van Steffeswertplein 1 te Stevensweert.

Na de rondleiding kunt u in het museum de introductiefilm en de rest van de permanente expositie op eigen gelegenheid bezoeken! Leden van Amici Insulae, houders van de Museumkaart en kinderen t/m 17 jaar hebben gratis toegang.

Museumnieuws
(update augustus 2022)

Lees meer over de laatste ontwikkelingen in en rond het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak.

  • Vanaf 24 juli t/m 28 augustus: Tentoonstelling Cuypers' Erfenis op het Eiland in de Maas
  • t/m 30 oktober: Tentoonstelling 300 Jaar Hompesche Molen
  • Andere activiteiten in augustus:

Museumcollectie

Ontdek de diverse thema's en topstukken uit de museumcollectie.

Tijdelijke Tentoonstelling

Lees hier binnenkort meer over de thematentoonstelling in juli 2022.