• NL
 • EN
 • DE
 • FR
 • 中文

 

Educatie

Museum educatie

Speurtocht door het museum
Ontdek de collectie van het Streekmuseum individueel of met een groep aan de hand van een gratis speurtocht door het museum. Een uitdaging voor het hele gezin waarbij kinderen tot 12 jaar gratis het museum mogen bezoeken. Bij het oplossen van de speurtocht ontvang je ook een prijs.
 

Speurtocht door de historische kern van Stevensweert
Ook het historische centrum Stevensweert is aan de hand van een speurtocht te ontdekken. Het speurtochtboekje: Ontdek de vesting kost 2,50. Om de opdrachten uit het speurtochtboekje te kunnen maken is er een rugzak beschikbaar met diverse hulpmiddelen. Voor het gebruik van deze rugzak moeten deelnemers een borgsom van 10 euro per rugzak betalen. Deze ontvang je terug bij het inleveren van de desbetreffende rugzak.  

School educatie

Primair onderwijs
Aan de hand van het projectboek: Stevensweert, Een ster op de grond leren de kinderen van groep 7 en 8 individueel of in groepsverband meer over de geschiedenis van het de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), de rol van het vestingstadje Stevensweert en de collectie van het museum.

Secundair onderwijs
Momenteel is er geen lesmateriaal voor het secundaire onderwijs beschikbaar. Bij een specifiek verzoek kan er gekeken worden naar de mogelijkheden.

Vragen over het lesmateriaal of een museumbezoek? Stuur een mail naar: museumstevensweert@gmail.com.

 • Ontdek de vesting

  Bekijk enkele voorbeeld pagina's van de speurtocht door de historische kern van Stevensweert.

 • Museumcollectie

  Bekijk de downloadbare speurtocht door het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak. Beantwoord de vragen tijdens het bezoek aan het museum en lever de ingevulde speurtocht in bij de balie waar je een prijs uit mag kiezen.

 • Een ster op de grond

  Bekijk enkele voorbeeld pagina's van het projectboek.

Stage mogelijkheden

Het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak steunt op diverse vrijwilligers, waardoor er geen permanente stage mogelijkheden zijn voor een langere tijd. We stimuleren wel de mogelijkheden voor kortere stageperiodes en praktische opdrachten. Dit is enkel mogelijk na een intake gesprek. Stuur voor meer informatie en concrete afspraken een mail naar museumstevensweert@gmail.com.

In 2018 ondersteunden we meerdere praktische opdrachten:

 • Profielwerkstuk Geschiedenis: De slag van 1702, leerling van het Lyceum Schondeln te Roermond.
 • Analyse van educatief materiaal, student van de Radboud Universiteit (Minor Museum Educatie) te Nijmegen.