Activiteiten

In het midden van Limburg organiseren het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak en VVV Stevensweert regelmatig activiteiten waarbij de geschiedenis van het "Eiland in de Maas" op diverse manieren centraal staat. Zo zijn er naast museum rondleidingen ook themawandelingen door de historische kern van Stevensweert, fietstochten over het "Eiland in de Maas" en diverse andere activiteiten.

Groepsbezoeken zijn het hele jaar door mogelijk op alle dagen. Aanvragen via Hart van Limburg, afdeling reserveringen: 0475-330289.

Of via e-mail: groepsuitje@hartvanlimburg.nl

Geplande museumrondleidingen in 2023
[update januari 2023]

In de winterperiode van november 2022 t/m maart 2023 is er elke derde zondag van de maand een rondleiding met VVV-gids door het museum. Deze rondleidingen zijn verbonden aan een thema en gratis voor bezoekers met een geldig toegangsbewijs van het museum. De duur is ca. 1 uur en de start is om 13.30 uur.

15 januari: Museumrondleiding: Aanleiding en de gevolgen van de Slag van 1702

26 februari: Museumrondleiding: Historie algemeen.

19 maart: Museumrondleiding: Walburg en zijn bewoners.

Zaterdag 6 mei Bevrijdingswandeling
Wat brachten de bevrijders?
[update april 2023]

Op zaterdag 6 mei zal er om 10.00 en 13.30 een themawandeling over de evacuatie en bevrijding van Ohé en Laak (1944-1945) worden verzorgd. IVN-gastheer van het landschap: de Maasplassen, Harry Meuwissen loopt tijdens deze wandeling van de Hompesche Molen naar het verdwenen Kasteeldomein Walburg. Onderweg is er aandacht voor de vlucht over de Maas, de evacuatie eind 1944, de bevrijding in januari 1945 en de herdenking van de oorlog. Aan de hand van foto’s, dagboekfragmenten en familieverhalen vertelt de lokale gids op diverse locaties over de oorlog en bevrijding ‘oppe Laak’.

De themawandeling start om 10.00 en 13.30 bij de VVV informatiezuil bij het parkeerterrein van de Hompesche Molen, Molendijk 6, Stevensweert. De totale wandeling duurt ongeveer 1u30 en heeft een afstand van zo’n 4 kilometer. Deelname is gratis, met aan het einde de kans voor een vrijwillige bijdrage ten gunste van het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak.

Deelname is gratis, aanmelden gewenst per e-mail:  museumstevensweert@gmail.com of telefoon 0475-550236, bereikbaar op donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Deze themawandeling gaat in alle omstandigheden door.

Geplande VVV themawandelingen 2023
[update januari 2023]

Daarnaast zijn er iedere eerste zondag van de maand themawandelingen onder leiding van een VVV-gids. Deze rondleidingen zijn verbonden aan een thema. 

01 januari: vervalt

05 februari: Van Jan van Steffeswert tot Charles Eyck, Limburgse kunstenaars op het Eiland in de Maas.

05 maart: Kerken en kapellen

02 april: Straten naar het verleden
07 april: Grenzen in de schijnwerpers

04 juni: Fietstocht Ohé en Laak

02 juli: Bijzondere gebouwen en bouwstijlen
20 juli: Zomerwandeling
27 juli: Zomerfietstocht

03 augustus: Zomerwandeling
06 augustus: Beleef de historie van Walburg
10 augustus: Zomerfietstocht
17 augustus: Zomerwandeling
24 augustus: Zomerfietstocht

03 september: 1702: de slag om Stevensweert

01 oktober: Veel militairen in de vesting

05 november: Het grafelijke geslacht Van den Bergh

03 december: Grindwinning: een straf of een zegen

 

Zondag 2 april 2023
Themawandeling: Straten naar het verleden
[update januari 2023]

De VVV-gids neemt je tijdens deze themawandeling graag mee naar het verleden van Stevensweert, een voormalig vesting gelegen op een eiland tussen twee Maasarmen.

De vesting is in 1633 door de Spaanse veldheer Francisco de Moncada gesticht en omgeven met bastions, ravelijnen en grachten. Bijzonder is dat dit patroon ook werd doorgevoerd in de dorpskern, die momenteel wordt heringericht. De straten komen als spaken in een wiel bijeen bij de Hoofdwacht en zij vertellen hun eigen geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Stevensweert als vesting.

Deelnemers kunnen gratis het Streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak bezoeken.

Maximaal 20 deelnemers.
Reserveren verplicht. Dit kan tot een dag voorafgaand aan de wandeling.

Kosten: € 6,50 p.p., kinderen t/m 12 jaar gratis, incl. entree streekmuseum, op vertoon van de Limburg Card € 1,00 korting p.p.

Zondag 6 augustus 2023
Themawandeling: Beleef de historie van Walburg
[update januari 2023]

Deze themawandeling o.l.v. VVV-gids voert door de lanen, paden en grachten van kasteeldomein Walburg.

De contouren van het voormalige kasteelcomplex zijn onlangs, mede dankzij Natuurmonumenten,  weer zichtbaar gemaakt. Onder meer door de vroegere padenstructuur en de verdwenen hoogstamboomgaard terug te brengen. Ook de voormalige slotgracht en restanten van enkele authentieke kasteelmuren zijn vrij gegraven. Duidelijk is te zien hoe groots dit kasteel ooit is geweest.

Samen met de VVV-gids wandel je vanaf de Hompesche Molen naar en over het kasteeldomein. Tijdens de wandeling staat de gids stil bij de omgeving en de geschiedenis van het kasteel en vertelt persoonlijke verhalen van de graven die hier gewoond hebben.

Deelnemers kunnen op vertoon van hun deelnamebewijs het streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak bezoeken.

Maximaal 20 deelnemers.
Reserveren verplicht. Dit kan tot een dag voorafgaand aan de wandeling.

Kosten: € 6,50 per persoon, kind t/m 12 jaar gratis, incl. entree streekmuseum, met Limburg Card € 1,00 korting p.p.

 

Zondag 3 september 2023
Thematocht 1702 De slag om Stevensweert
[update januari 2023]

Op zondag 3 september 2023 wordt er door het gidsenteam van de VVV Stevensweert een rondleiding  georganiseerd die het thema om de Slag om Stevensweert in 1702 centraal stelt.

De rondleiding start in het Streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak. Aan de hand van de maquette van de vestingwerken en enkele gravures geeft de VVV-gids uitleg over de aanleiding van het bouwen van een Spaanse vesting op ‘het Eiland in de Maas’.

Daarna wordt er verteld over de Slag om Stevensweert in 1702. Vervolgens wordt het ‘strijdveld’ bezocht, waar de Slag om Stevensweert daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Daar wordt uitleg gegeven over de militaire betekenis van de diverse onderdelen van de vestingwerken.

Deelnemers kunnen op vertoon van hun deelnamebewijs het streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak bezoeken.

Maximaal 20 deelnemers.
Reserveren verplicht. Dit kan tot een dag voorafgaand aan de wandeling.

Kosten: € 6,50 p.p., kinderen t/m 12 jaar gratis, incl. entree streekmuseum, op vertoon van de Limburg Card € 1,00 korting p.p.

 

Zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022
Nationale Archeologiedagen: Walburgwandeling
[update juni 2022]

Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni zal er op beide dagen om 14.00 de Walburgwandeling: 300 Jaar Hompesche Molen en het verdwenen kasteeldomein Walburg worden verzorgd in het kader van de Nationale Archeologiedagen.

Tijdens deze wandeling onder begeleiding van een ervaren VVV / Museumgids is er aandacht voor het 300 jarige jubileum van de hoogste stellingmolen van Limburg in combinatie met het verdwenen kasteeldomein Walburg. Daarnaast komt men meer te weten over speciale zichtlijnen in het landschap, ontgrindingen, opgravingen en de recente herinrichting van het kasteeldomein, waarbij de contouren van kasteel Walburg weer zichtbaar werden gemaakt.

Deze Walburgwandeling start op zaterdag 18 juni en zondag 19 juni om 14.00 bij het parkeerterrein van de Hompesche Molen, Molendijk 6, Stevensweert. De totale afstand van de wandeling is zo’n 4 kilometer. Aan het einde van de wandeling is er de gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage ten gunste van het gidsenteam.

Aanmelden kan per e-mail via vvvstevensweert@hartvanlimburg.nl of via telefoon 0475-550236, bereikbaar op donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur.