Museum

De opening van het Streekmuseum in mei 1983 was een logisch gevolg van de grootscheepse restauratieactiviteiten die in deze jaren werden uitgevoerd in de historische kern van Stevensweert.

In 1991 verhuisde de hele collectie naar het gemeentehuis van Stevensweert. Dit rijksmonument werd in 1858 ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Lees meer over de geschiedenis van het Streekmuseum.

Zondag 15 januari Museumrondleiding
Aanleiding en gevolgen van de Slag om Stevensweert in 1702
[update januari 2023]

In de winterperiode van november 2022 t/m maart 2023 is er elke derde zondag van de maand een rondleiding met VVV-gids door het museum. Deze rondleidingen zijn verbonden aan een thema en gratis voor bezoekers met een geldig toegangsbewijs van het museum. De duur is ca. 1 uur en de start is om 13.30 uur.

Op zondag 15 januari start om 13.30 uur de 3e rondleiding in het winterseizoen met als thema “Aanleiding en gevolgen van de Slag om Stevensweert in 1702”. Nadat de Spanjaarden tijdens de 80 jarige oorlog in 1633 de vesting Stevensweert hadden aangelegd, bleef het lang rustig op het Eiland in de Maas. Ondanks de   Vrede van Münster in 1648 bleef het gebied in Spaanse handen. Pas in 1702 zou daar verandering aan komen. De VVV-gids John van Engelen zal u vertellen wat daar de aanleiding van was en wat de gevolgen daarvan waren, die nu nog steeds zichtbaar zijn in de voormalige vesting. De start van de rondleiding is bij de balie van het museum / VVV, Jan van Steffeswertplein 1 te Stevensweert.

Na de rondleiding kunt u in het museum de permanente expositie op eigen gelegenheid bezoeken! Leden van Amici Insulae, houders van de Museumkaart en kinderen t/m 17 jaar hebben gratis toegang.

Museumnieuws
(update augustus 2022)

Lees meer over de laatste ontwikkelingen in en rond het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak.

  • Vanaf 24 juli t/m 28 augustus: Tentoonstelling Cuypers' Erfenis op het Eiland in de Maas
  • t/m 30 oktober: Tentoonstelling 300 Jaar Hompesche Molen
  • Andere activiteiten in augustus:

Museumcollectie

Ontdek de diverse thema's en topstukken uit de museumcollectie.

Tijdelijke Tentoonstelling

Lees hier binnenkort meer over de thematentoonstelling in juli 2022.