Museum

Gratis tentoonstelling: Op Campagne met Oranje
[update oktober 2023]

Bezoek de gratis tentoonstelling: Op Campagne met Oranje in het Protestantse Kerkje te Stevensweert. In deze tentoonstelling staan de militaire en persoonlijke samenwerkingen tussen de Oranjes en de heren van Stevensweert en Ohé en Laak centraal. Ontdek de rol van Hendrik van den Bergh, heer van Stevensweert, bij de veldtocht van prins Frederik Hendrik langs de Maas.

Krijg daarnaast antwoord op de vragen: Waarom was stadhouder Willem V aanwezig bij doopplechtigheden in het Protestantse Kerkje? Waarom gaf koning Willem I financiële steun aan Stevensweert? En welk zelfgemaakt huwelijksgeschenk ontving koningin Emma van de graaf van Hompesch-Rürich?

De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het Protestantse Kerkje te Stevensweert van donderdag t/m zondag tussen 13.00-16.00.

Voor meer informatie: www.museumstevensweert.nl/campagne-met-oranje

EXPO Maas en Water
[update juli 2023]

Water kent geen grenzen, water verbindt en vliegt voorbij, seconden vloeien over in jaren, maar de oerkracht blijft eeuwig jong, tijdloos.

De Musea Maaseik werken samen met vijf andere musea in het Maasland, alle verbonden door de Maas en het gedeelde verleden van de streekbewoners. De Musea Maaseik, Museum ThornMuseum StevensweertMaas Binnenvaartmuseum Maasbracht, Museum van de Vrouw Echt en Museum/Schatkamer 't Stift Susteren bewaren en presenteren uiteenlopende collecties en thema's, maar zijn alle geïnspireerd door de rijke historie van de euregio. 

De Musea Maaseik nodigden deze partners uit om na te denken over de link tussen hun collecties en de Maas, het stromende water dat de grens vormt, maar tegelijkertijd ook verbindt. Van eten en drinken, wassen, vissen en varen, tot zelfs oorlogsvoering en overstromingen,... water speelt een uitermate belangrijke rol in het leven nabij de Maas. 

Deze kleinschalige, tijdelijke tentoonstelling is gratis te bezoeken bij aankoop van een inkomticket bij de Musea Maaseik. Dit inkomticket zorgt er tegelijkertijd voor dat je een mooie korting krijgt bij deze partnermusea! 

De opening van het Streekmuseum in mei 1983 was een logisch gevolg van de grootscheepse restauratieactiviteiten die in deze jaren werden uitgevoerd in de historische kern van Stevensweert.

In 1991 verhuisde de hele collectie naar het gemeentehuis van Stevensweert. Dit rijksmonument werd in 1858 ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. Lees meer over de geschiedenis van het Streekmuseum.

Voordeel via Combi-Ticket
Bezoek nog 7 prachtige musea in de regio
[update april 2023]

De gemeentes Maasgouw / Echt-Susteren / Maaseik tellen acht prachtige musea met elk een eigen specifieke collectie. Om het bezoek te stimuleren bieden deze musea een aantrekkelijke mogelijkheid: Bezoek de zeven andere musea voor de helft van de prijs! 

U betaalt als individuele bezoeker bij het eerstgekozen museum de normale entreeprijs en ontvangt vervolgens een combi-ticket waarmee u bij de andere musea slechts de halve entreeprijs hoeft te betalen. Het combi-ticket is één jaar geldig. Download hier de PDF versie.

Maas-binnenvaartmuseum // Maasbracht
Musea Maaseik // Maaseik
Museum Stift Susteren // Susteren

Museum Thorn // Thorn
Museum van de Vrouw // Echt
Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak // Stevensweert  

 

Museumnieuws
(update augustus 2022)

Lees meer over de laatste ontwikkelingen in en rond het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak.

  • Vanaf 24 juli t/m 28 augustus: Tentoonstelling Cuypers' Erfenis op het Eiland in de Maas
  • t/m 30 oktober: Tentoonstelling 300 Jaar Hompesche Molen
  • Andere activiteiten in augustus:

Museumcollectie

Ontdek de diverse thema's en topstukken uit de museumcollectie.