• NL

Museum Nieuws

• Archeologiedagen 2019

• Rondvaart op de Maas

In juli en augustus zijn er op woensdag, zaterdag en zondag vaste afvaarten met de rondvaartboot De Paep van Meinecom III van rederij Marec (B).

Vanuit Stevensweert is een afvaart mogelijk om 13.50 uur en om 15.50 uur. Duur van de rondvaart is 2 uur met een stop in Thorn (NL) en in de haven van De Spaanjerd Ophoven (B).

Tickets zijn te koop bij de VVV Stevensweert of online te bestellen.

• Deelname aan Rabobank Clubkas Campagne 2019

Net zoals in 2018 werkt het museum voor de Rabobank Clubkas Campagne 2019 samen met Amici Insulae en met Schutterscompagnie St. Rochus.

Raboklanten die nog geen lid zijn van de Rabobank en willen stemmen, dienen zich voor 1 september als lid te laten registreren bij Rabobank Roermond – Echt. Het lidmaatschap is gratis!

De leden mogen stemmen van 27 september t/m 11 oktober 2019.
    Het museum zal de opbrengst van deze actie besteden aan de aanschaf van een vitrine in het museum.

• Archeoroute in Stevensweert

Vanaf oktober 2019 zal Stevensweert deel uit maken van het groeiende netwerk van de ArcheoRoute Limburg. De bouwstenen voor de geplande twee archeopunten in Stevenweert worden momenteel verwerkt tot interessante documenten die middels een speciaal ontwikkelde App op beide locaties leesbaar worden. De twee Archeopunten in Stevensweert worden binnekort geïnstalleerd: één voor het museum en één bij het kanon aan de Maas.

• Herdruk STEVENSWEERT VESTING AAN DE MAAS

Onder deze titel werd in 2008 ter ere van de 25 jaar jubilea van de stichting Streekmuseum Stevensweert en van de vereniging Amici Insulae, het boek gepresenteerd dat werd geschreven door museumconservator Har Rutten. Het boek beschrijft in 120 pagina’s o.a. het ontstaan van de vesting Stevensweert, de belegering van 1702, Stevensweert rond 1800, verkoop en sloop van de vestingwerken en het reconstructieplan. Verder wordt Stevensweert belicht in de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Het boek bevat uiteraard ook vele foto’s.
    Kortom een belangrijk historisch werk voor allen, die belangstelling hebben voor het boeiende verleden van het bijzondere vestingstadje Stevensweert.

De 1e druk uit 2008 was vrij snel uitverkocht. Daarom heeft het bestuur besloten om opdracht te geven voor de 2e druk.
    Om teleurstelling te voorkomen, adviseren wij belangstellenden om het boek per omgaande te bestellen.

De prijs van het boek bedraagt tot 1 augustus 2019: € 17,50.
    Daarna € 19,50.

Vul het bestelformulier in.

• Onthulling vestingpoorten

Op 29 juni 2019 werden de kunstwerken ter herinnering aan de Maaspoort en Veldpoort in Stevensweert onthuld.

De aanleg van de vesting Stevensweert in 1633 door de Spanjaarden was een direct gevolg van de inname van Maastricht in 1632 door het Staatse leger. De Spanjaarden werden uit Maastricht verdreven. Zij lieten hun oog vallen op het eiland in de Maas: Stevensweert. Bij de aanleg van de vesting werden twee poorten gerealiseerd: de Maaspoort en de Veldpoort.

De Maaspoort was de belangrijkste poort, want via deze poort werden goederen aangevoerd, en was een doortocht voor soldaten en overige passanten.
    De Veldpoort was de minst belangrijke poort. Deze poort was de verbindingspoort met het veld, gebruikt door de boeren.

De poorten zijn terug op de plek waar ze in 1633 stonden.

Meer weten?

Een fotografische voorstelling

Informatie flyer

De Limburger (28-06-2019)

Filmpje: Stevensweert heeft nieuwe stadspoorten

• Project kasteeldomein Walburg

De herinrichtingsplannen van het landschap rondom kasteel Walburg van Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw, zijn in voorbereiding.

De Limburger (26-02-2019)

• Alliantiewapen

• Wijnroemers

Nog steeds komen via erfenissen van nazaten van de bewoners van kasteel Walburg sporadisch voorwerpen boven water. Door intensief speurwerk van museummedewerkers komen deze soms in beeld en vormen zij een mooie aanvulling op de collectie van het museum. Zoals hier een 10-tal wijnroemers met het alliantiewapen van Van Hompesch Rurich - Riedesel dÉisenbach. Dit dubbelwapen treffen we ook aan op een drapeau van de harmonie St.Caecilia uit Ohé en Laak waarvan Adolf van Hompesch beschermheer was. Oprichtingsjaar 1881.

• Rabobank Clubkas Campagne 2018

We bedanken iedereen voor zijn/haar stem. Juist door deze steun werd de deelname van Amici Insulae en het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak aan de Rabobank Clubkas Campagne 2018 een groot succes.

Daarnaast bedanken we Amici Insulae voor het ter beschikking gestelde bedrag ten gunste voor het streekmuseum.