Museum Nieuws

Ontdek de laatste ontwikkelingen in het museum.

!! LET OP !!
Het museum is alleen geopend van donderdag t/m zondag tussen 13 - 16 uur.

!! Verlenging Jubileumtentoonstelling !!
Maas, Machthebbers, Mensen
[update februari 2024]

Maas, machthebbers, mensen (bekend en onbekend). Alle drie hebben ze in de loop der eeuwen hun erfenis achtergelaten op het Eiland in de Maas. Een neerslag hiervan is terug te vinden in het Museum Stevensweert / Ohé en Laak. Uit de museumcollectie van ongeveer tweeduizend voorwerpen is een beperkte selectie gemaakt die nu in de schijnwerpers wordt gezet: onze museumschatten. Deze tijdelijke expositie is geplaatst binnen de vaste expositie die zo een extra achtergrond en context blijft bieden voor de uitgelichte voorwerpen.

Bekijk voor meer informatie: Maas, Machthebbers, Mensen

Expo: Maas en Water
[update juli 2023]

Water kent geen grenzen, water verbindt en vliegt voorbij, seconden vloeien over in jaren, maar de oerkracht blijft eeuwig jong, tijdloos.

De Musea Maaseik werken samen met vijf andere musea in het Maasland, alle verbonden door de Maas en het gedeelde verleden van de streekbewoners. De Musea Maaseik, Museum ThornMuseum StevensweertMaas Binnenvaartmuseum Maasbracht, Museum van de Vrouw Echt en Museum/Schatkamer 't Stift Susteren bewaren en presenteren uiteenlopende collecties en thema's, maar zijn alle geïnspireerd door de rijke historie van de euregio. 

De Musea Maaseik nodigden deze partners uit om na te denken over de link tussen hun collecties en de Maas, het stromende water dat de grens vormt, maar tegelijkertijd ook verbindt. Van eten en drinken, wassen, vissen en varen, tot zelfs oorlogsvoering en overstromingen,... water speelt een uitermate belangrijke rol in het leven nabij de Maas. 

Deze kleinschalige, tijdelijke tentoonstelling is gratis te bezoeken bij aankoop van een inkomticket bij de Musea Maaseik. Dit inkomticket zorgt er tegelijkertijd voor dat je een mooie korting krijgt bij deze partnermusea! 

Voordeel via Combi-Ticket
Bezoek nog 7 prachtige musea in de regio
[update april 2023]

De gemeentes Maasgouw / Echt-Susteren / Maaseik tellen acht prachtige musea met elk een eigen specifieke collectie. Om het bezoek te stimuleren bieden deze musea een aantrekkelijke mogelijkheid: Bezoek de zeven andere musea voor de helft van de prijs! 

U betaalt als individuele bezoeker bij het eerstgekozen museum de normale entreeprijs en ontvangt vervolgens een combi-ticket waarmee u bij de andere musea slechts de halve entreeprijs hoeft te betalen. Het combi-ticket is één jaar geldig. Download hier de PDF versie.

Maas-binnenvaartmuseum // Maasbracht
Musea Maaseik // Maaseik
Museum Stift Susteren // Susteren

Museum Thorn // Thorn
Museum van de Vrouw // Echt
Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak // Stevensweert  

 

Rabobank ClubSupport Actie 2022
[Update: december 2022]

We bedanken iedereen voor zijn/haar stem. Juist door deze steun werd de deelname aan de Rabobank Club Support Actie 2022 voor ons en onze samenwerkende verenigingen wederom een groot succes.

  • Amici Insulae € 630,05
  • Schutterscompagnie St. Rochus € 314,46
  • Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak € 278,60

In 2023 vieren we ons 40-jarige bestaan. Het museum zal de opbrengst van deze actie dan ook besteden aan het meefinancieren van het jubileumboek. 

Presentatie Streekmuseum op de Axiell User Conference in Manchester: nu terug te zien

Op de Axiell gebruikersconferentie die onlangs in Manchester gehouden werd, hield Harry Meuwissen, historicus en vrijwilliger in het museum, een presentatie.

De presentatie is nu terug te zien, en is zeer de moeite waard:

Niet alleen komt u iets te weten over de interessante geschiedenis van Stevensweert, maar ook wordt verteld hoe het museum omgaat met vrijwilligers.

Verder vertelt hij wat een enorme hulp de Axiell Collections Cloud Service was bij het schrijven van een boek: het enorme voordeel dat de Axiell Collections Cloud Service heel eenvoudig vanuit huis gebruikt kan worden. De toegankelijkheid tot de eigen collectie zorgt er ook voor dat er veel eenvoudiger verbindingen tussen objecten gevonden kunnen worden.

Ook bij het samenstellen van een tentoonstelling – over Pierre Cuypers, was de toegankelijkheid van de collectie een groot pluspunt. Evenzo belangrijk was het dat andere musea hun data ook online publiceren waardoor het veel eenvoudiger is geworden om informatie te vinden die zij konden gebruiken voor de Cuypers tentoonstelling.

Daarom is het fijn dat het ook voor kleine musea nu makkelijk is om de collectie online te publiceren.

Tentoonstelling: 300 Jaar Hompesche Molen
[update juni 2022]

In 2022 bestaat de Hompesche Molen in Stevensweert 300 jaar. Een aantal betrokken lokale partijen heeft de handen ineen geslagen om deze mijlpaal te vieren met een activiteitenprogramma voor jong en oud. Zij laten je graag deze rijke historische plek op het Eiland in de Maas beleven.

Naast de historische wandelingen tijdens de jubileumdagen organiseert het streekmuseum in samenwerking met de VVV gidsen extra wandelingen op iedere derde zondag van de maand tussen mei en oktober.

In het streekmuseum is vanaf 15 mei de tentoonstelling: 300 Jaar Hompesche Molen te zien. Naast een miniatuur van de molen zijn er diverse schilderijen en objecten te bezichtigen waaronder een aantal boeken van de bekende Kruisheer Sangers die op de molen geboren werd.

Op deze pagina presenteren we recente aanwinsten, ontwikkelingen en samenwerkingsprojecten van het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak.

De geplande activiteiten in de nieuwsbrieven zijn altijd onder voorbehoud. Ze kunnen door omstandigheden worden verplaatst of afgelast. Hou voor de meest actuele informatie de website in de gaten.

Lees meer over recente activiteiten op deze pagina of de voorgaande Nieuwsbrieven:

Nieuwsbrieven 2022: 18-19
Nieuwsbrieven 2021: 14-17
Nieuwsbrieven 2020: 07-13

14 Nieuwsbrief (november 2020)
13 Nieuwsbrief Rabobank ClubSupport Actie (oktober 2020)
12 Nieuwsbrief (september 2020)
11 Nieuwsbrief Machtig & Stark (juli 2020)
10 Nieuwsbrief (juni 2020)
09 Extra Nieuwsbrief (april 2020)
07 Nieuwsbrief (december 2019)
06 Nieuwsbrief (oktober 2019)
05 Nieuwsbrief (augustus 2019)
04 Nieuwsbrief (Herdruk Stevensweert vesting aan de Maas)
03 Nieuwsbrief (mei 2019)
02 Nieuwsbrief (februari 2019)
01 Nieuwsbrief (november 2018)

Minidocumentaire over museumcollectie
[Update: maart 2022]

MuseumTV presenteert een minidocumentaire over de museumcollectie van het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak. Veel kijkplezier en mogelijk tot een bezoek aan ons museum.

Klik hier om de minidocumentaire van zo'n 10 minuten te bekijken.

Ons al gevonden op Facebook?

Bekijk voor de meest recente foto's en filmpjes de Facebook pagina van het Streekmuseum. Daarnaast kun je gebruik maken van de handige reminders voor actuele en toekomstige activiteiten in en rond het Streekmuseum.

Archeo Routes Maasgouw
[Update: januari 2022]

Ga op pad met de virtuele archeoloog en ontdek de spannende en bijzondere geschiedenis van de Gemeente Maasgouw.

Met de Archeoroutelimburg 2.0 app sta je op de belevingsplekken oog-in-oog met de virtuele archeoloog. Hij laat je zien wat zich in de geschiedenis op deze plekken heeft afgespeeld. De kortere routes zijn ook geschikt om met de kids te wandelen.

De kaartenset bevat verschillende losse kaarten met wandelroutes en 1 fietsroute, waarbij je langs alle locaties van de Archeo Route Limburg in Maasgouw komt. Deze is verkrijgbaar via de webshop en in de VVV winkels Roermond, Stevensweert en Thorn.

Rabo Club Support Actie 2021
[Update: december 2021]

We bedanken iedereen voor zijn/haar stem. Juist door deze steun werd de deelname aan de Rabobank Club Support Actie 2021 voor ons en onze samenwerkende verenigingen wederom een groot succes.

  • Amici Insulae € 669,90 (muurschilderingen i.v.m. 40 jaar jubileum)
  • Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak € 398,53 (MuseumTV)
  • Schutterscompagnie St. Rochus € 277,12 (aanschaf gildetrommen)

Het museum zal de opbrengst van deze actie besteden aan de deelname aan het landelijke MuseumTV project in 2022.

RivierPark Maasvallei
[Update: oktober 2021]

Op 13 oktober 2021 stelden RivierPark Maasvallei de nieuwste wandelkaart voor: de wandelkaart Stevensweert-Roosteren! Trots om weer wat meer wandelbeleving toe te voegen aan dit prachtige, grensoverschrijdend landschapspark.

Deze is verkrijgbaar via de webshop en in de VVV winkels Roermond, Stevensweert en Thorn.

De Spaanse Weg (fietsroute van 525 km)
[Update: juli 2021]

Ervaar de geschiedenis aan de hand van de route die het Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) heeft afgelegd. Via de fietsroute 'De Spaanse weg' volg je de voetsporen van het Spaanse leger langs 20 voormalige vestingsteden in Nederland. De route start in het Zeeuwse Hulst en eindigt in het Drentse Coevorden. Via de knooppunten kun je ook afzonderlijke etappes fietsen.

De fietsroute rondom de voormalige vesting Stevensweert heeft een lengte van 61 km. De routewaaier met alle fietsroutes is vanaf nu te koop in de Museumwinkel / VVV Stevensweert. 

Meer weten?  'Tachtigjarige Oorlog te voet of per fiets herbeleven'

Denkend aan Holland in Limburg
[Update: augustus 2020]

In het programma 'Denkend aan Holland' ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden ons mooie Nederland vanaf het water. Zo brachten ze een bezoek aan diverse Maasdorpen waaronder Stevensweert, Ohé en Laak en Thorn (Seizoen 2, Afl. 3 met de uitzending op 17 augustus 2020 om 21.30). Samen met Jan Mueters die al vele jaren als gids rondleidingen verzorgt, hebben ze Stevensweert mooi in beeld gebracht.

Bekijk de aflevering: 'Denkend aan Holland: Limburg'

Rabo Club Support Actie 2020
[Update: december 2020]

We bedanken iedereen voor zijn/haar stem. Juist door deze steun werd de deelname aan de Rabobank Club Support Actie 2020 voor ons en onze samenwerkende verenigingen wederom een groot succes.

  • Amici Insulae € 931,89
  • Schutterscompagnie St. Rochus € 560,59
  • Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak € 616,59

Het museum zal de opbrengst van deze actie besteden aan de herinrichting van een aantal nieuwe vitrines.