• NL

Museum Nieuws

• Archeologiedagen 2019

• Rabobank Clubkas Campagne 2019

We bedanken iedereen voor zijn/haar stem. Juist door deze steun werd de deelname aan de Rabobank Clubkas Campagne 2019 voor ons en onze samenwerkende verenigingen een groot succes.

- Amici Insulae € 1.171,20
    - Schutterscompagnie St. Rochus € 620,05
    - Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak € 461,59

Het museum zal de opbrengst van deze actie besteden aan de aanschaf van een nieuwe vitrine.

• Archeo Route in Stevensweert

Op 4 oktober 2019 heeft wethouder Lalieu van Maasgouw twee nieuwe belevingslocaties op de Archeo Route Limburg geopend.

In aanwezigheid van de historische figuren Graaf Hendrik van de Bergh en de Romeinse eigenaar van de Kantharos vonden de onthullingen plaats.

Bekijk de filmopnames die door delta Limburg zijn gemaakt van de opening in Stevensweert.

Acheologische vindplaatsen Stevensweert

De archeologische vindplaatsen in Stevensweert worden gemarkeerd door een speer en een speciale tegel. Op deze locaties kunnen bezoekers met hun eigen smartphone de verhalen van het kasteel en vesting Stevensweert en van de Kantharos van Stevensweert tot leven brengen. Op beide belevingslocaties staat men oog-in-oog met een archeoloog. Hij laat zien wat zich in de geschiedenis op beide plekken heeft afgespeeld. Daarbij verzamelt de bezoeker artefacten van het kasteel en de Kantharos met het spel ArcheoGo.

Alle informatie over de Archeo Route Limburg met alle actieve locaties in Limburg? Klik hier.

• Herdruk STEVENSWEERT VESTING AAN DE MAAS

Onder deze titel werd in 2008 ter ere van de 25 jaar jubilea van de stichting Streekmuseum Stevensweert en van de vereniging Amici Insulae, het boek gepresenteerd dat werd geschreven door museumconservator Har Rutten. Het boek beschrijft in 120 pagina’s o.a. het ontstaan van de vesting Stevensweert, de belegering van 1702, Stevensweert rond 1800, verkoop en sloop van de vestingwerken en het reconstructieplan. Verder wordt Stevensweert belicht in de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Het boek bevat uiteraard ook vele foto’s.
    Kortom een belangrijk historisch werk voor allen, die belangstelling hebben voor het boeiende verleden van het bijzondere vestingstadje Stevensweert.

De 1e druk uit 2008 was vrij snel uitverkocht. Daarom heeft het bestuur besloten om opdracht te geven voor de 2e druk.
    Om teleurstelling te voorkomen, adviseren wij belangstellenden om het boek per omgaande te bestellen.

De prijs van het boek bedraagt tot 1 augustus 2019: € 17,50.
    Daarna € 19,50.

Vul het bestelformulier in.

• Onthulling vestingpoorten

Op 29 juni 2019 werden de kunstwerken ter herinnering aan de Maaspoort en Veldpoort in Stevensweert onthuld.

De aanleg van de vesting Stevensweert in 1633 door de Spanjaarden was een direct gevolg van de inname van Maastricht in 1632 door het Staatse leger. De Spanjaarden werden uit Maastricht verdreven. Zij lieten hun oog vallen op het eiland in de Maas: Stevensweert. Bij de aanleg van de vesting werden twee poorten gerealiseerd: de Maaspoort en de Veldpoort.

De Maaspoort was de belangrijkste poort, want via deze poort werden goederen aangevoerd, en was een doortocht voor soldaten en overige passanten.
    De Veldpoort was de minst belangrijke poort. Deze poort was de verbindingspoort met het veld, gebruikt door de boeren.

De poorten zijn terug op de plek waar ze in 1633 stonden.

Meer weten?

Een fotografische voorstelling

Informatie flyer

De Limburger (28-06-2019)

Filmpje: Stevensweert heeft nieuwe stadspoorten

• Project kasteeldomein Walburg

De herinrichtingsplannen van het landschap rondom kasteel Walburg van Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw, zijn in voorbereiding.

Herinrichting Walburg in aantocht (29 oktober 2019)

Werkzaamheden kasteeldomein

De Limburger (26 februari 2019)

• Alliantiewapen

• Wijnroemers

Nog steeds komen via erfenissen van nazaten van de bewoners van kasteel Walburg sporadisch voorwerpen boven water. Door intensief speurwerk van museummedewerkers komen deze soms in beeld en vormen zij een mooie aanvulling op de collectie van het museum. Zoals hier een 10-tal wijnroemers met het alliantiewapen van Van Hompesch Rurich - Riedesel dÉisenbach. Dit dubbelwapen treffen we ook aan op een drapeau van de harmonie St.Caecilia uit Ohé en Laak waarvan Adolf van Hompesch beschermheer was. Oprichtingsjaar 1881.

• Rabobank Clubkas Campagne 2018

We bedanken iedereen voor zijn/haar stem. Juist door deze steun werd de deelname van Amici Insulae en het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak aan de Rabobank Clubkas Campagne 2018 een groot succes.

Daarnaast bedanken we Amici Insulae voor het ter beschikking gestelde bedrag ten gunste voor het streekmuseum.