Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak

OntdekHet Eiland in de Maas

Ontdek het Eiland in de Maas in Limburg

In het midden van Limburg ligt er een 'Eiland in de Maas'. Ontdek de geschiedenis van dit eiland door middel van de collectie van het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak. Zie waarom alle straten in het centrum van Stevensweert naar een zelfde punt lopen en wat er is overgebleven van kasteel Stevensweert en kasteel Walburg.

De collectie is te bezichtigen in het voormalige gemeentehuis van Stevensweert dat ontworpen werd door de beroemde architect Pierre Cuypers (1827 – 1921), die tevens het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontwierp.

Stevensweert en Ohé en Laak

De twee plaatsen Stevensweert en Ohé en Laak liggen op een eiland in de Maas in het midden van Limburg. Omgeven door water was het gebied goed te verdedigen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog legden de Spanjaarden er in 1633 diverse vestingwerken aan. Met deze vestingwerken werden de land- en waterwegen in de omgeving onder controle gehouden. Pas in 1882 kwam er een vaste oeververbinding over de Oude Maas.

Sinds 1998 kunnen voetgangers en fietsers weer de Maas oversteken tussen Ophoven (België) en Ohé en Laak (Nederland) door middel van een klein veerpontje (van april tot en met oktober, bekijk de actuele tarieven en vaartijden). Door grootschalige ontgrindingen na de Tweede Wereldoorlog zijn er op het eiland grote waterplassen ontstaan, waaronder de Molenplas bij de Hompesche Molen.

Daarnaast zijn er diverse initiatieven zoals het Natuurgebied Maasvallei en het Rivierpark Maasvallei om het landschap aantrekkelijk en toegankelijk te maken en te houden voor mens, plant en dier.