Activiteiten

In het midden van Limburg organiseren het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak en VVV Stevensweert regelmatig activiteiten waarbij de geschiedenis van het "Eiland in de Maas" op diverse manieren centraal staat. Zo zijn er naast museum rondleidingen ook themawandelingen door de historische kern van Stevensweert, fietstochten over het "Eiland in de Maas" en diverse andere activiteiten.

Groepsbezoeken zijn het hele jaar door mogelijk op alle dagen. Aanvragen via Hart van Limburg, afdeling reserveringen: 0475-330289.

Of via e-mail: groepsuitje@hartvanlimburg.nl

Zondag 8 mei 2022 Bevrijdingswandeling:
Wat brachten de bevrijders?
[update april 2022]

Zondag 8 mei zal er om 13.00 uur  en om  15.00 uur door museumgids Harry Meuwissen, een bevrijdingswandeling over de evacuatie en bevrijding van Ohé en Laak (1944-1945) worden verzorgd.

Tijdens deze wandeling van de Hompesche Molen naar het verdwenen Kasteeldomein Walburg is er aandacht voor de evacuatie eind 1944, de bevrijding in januari 1945 en de herdenking van de oorlog. Aan de hand van foto’s, dagboekfragmenten en familieverhalen krijgt men een beeld van de Laak tijdens de oorlog en bevrijding.

De bevrijdingswandeling start op zondag 8 mei om 13.00 uur en 15.00 uur bij de VVV-informatiezuil bij het parkeerterrein van de Hompesche Molen, Molendijk 6, Stevensweert. De totale afstand van de wandeling is zo’n 4 kilometer.

Deelname is op basis van een eigen vrije bijdrage na afloop van de wandeling. Deze is ten gunste van het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak. Aanmelden per e-mail via vvvstevensweert@hartvanlimburg.nl of via telefoon 0475- 550236, bereikbaar op donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Zondag 3 juli 2022 Fietstocht
Historisch Ohé en Laak
[update maart 2022]

Deze fietstocht onder leiding van een VVV-gids voert je door de natuurlijke omgeving op het Eiland in de Maas. Je ontdekt tijdens de tocht de verhalen over de historie van dit gebied. 

Ontdek verschillende monumenten

Ohé en Laak behoorde vroeger tot de bezittingen van de graven Van den Bergh. Fietsend door het afwisselende Maasdal-landschap staat de VVV-gids stil bij een aantal prominente monumenten die herinneren aan deze tijd.
Zoals het Moeder Magdalena-huisje, de St. Annakapel, Onze Lieve Vrouw Geboorte kerk en kasteel Hasselholt. Daarnaast is onlangs het domein van kasteel Walburg opgeleverd.

Afwisselende natuur

Tevens bewonder je hier Park Domicilia en de mooiste hoogstamboomgaard van Limburg in eigendom van Ger Graus. Door ontgrinding is er een prachtig natuurgebied ontstaan, het Stevolgebied. De rijke historie en het mooie natuurlandschap maken van deze fietsroute over het Eiland in de Maas een boeiende tocht.

Aanvullende informatie

Start vanaf camping Sangershoeve, Prior Gielenstraat 4, Ohé en Laak om 13.00 uur. Duur fietstocht ca. 2 uur. Deelnemers kunnen gratis het streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak bezoeken. Maximaal 20 deelnemers. Reserveren verplicht. Dit kan tot een dag voorafgaand aan de fietstocht.

 € 6,00 p.p. incl. entree streekmuseum, kinderen t/m 12 jaar gratis, met Limburg Card € 1,00 korting

Reservering: Webshop Hart van Limburg - Historisch Ohé en Laak - 3 juli 2022

Zondag 17 juli / Zondag 31 juli 2022 /
Zondag 14 augustus 2022
Zomerwandeling door de Vesting Stevensweert
[update maart 2022]

Stevensweert is een oud vestingstadje met vele monumenten. Wandel mee met een VVV-gids en kom alles te weten over deze voormalige vestingplaats, gelegen op een eiland in de Maas!

De strategische positie tussen de steden Roermond en Maastricht bleef ook de Spanjaarden niet onopgemerkt en zij stichtten er in 1633 de vesting Stevensweert. De historische kern herinnert aan de tijden van de versterking. De straten lopen als spaken in een wiel naar één middelpunt, de hoofdwacht. Door de reconstructie van de vestingwerken is duidelijk het stervormige patroon te zien waarbij de straten verbonden zijn met de meetkundig uitgezette wallen, gracht en ravelijn.

Na afloop kun je in het streekmuseum je kennis uitbreiden met de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere gebied. Maximaal 20 deelnemers. Reserveren verplicht. Dit kan tot een dag voorafgaand aan de wandeling. € 6,00 p.p. incl. entree streekmuseum, kinderen t/m 12 jaar gratis

De wandeling start om 13.00 uur bij VVV/Museum Stevensweert, Jan van Steffeswertplein 1.

Reserveren: Webshop Hart van Limburg - Zomerwandeling 2022

Zondag 4 september 2022
Themawandeling: Beleef de historie van Kasteeldomein Walburg
[update maart 2022]

Deze themawandeling o.l.v. VVV-gids voert door de lanen, paden en grachten van kasteeldomein Walburg.

De contouren van het voormalige kasteelcomplex zijn onlangs, mede dankzij Natuurmonumenten,  weer zichtbaar gemaakt. Onder meer door de vroegere padenstructuur en de verdwenen hoogstamboomgaard terug te brengen. Ook de voormalige slotgracht en restanten van enkele authentieke kasteelmuren zijn vrij gegraven. Duidelijk is te zien hoe groots dit kasteel ooit is geweest.

Samen met de VVV-gids wandel je vanaf de Hompesche Molen naar en over het kasteeldomein. Tijdens de wandeling staat de gids stil bij de omgeving en de geschiedenis van het kasteel en vertelt persoonlijke verhalen van de graven die hier gewoond hebben.

Deelnemers kunnen op vertoon van hun deelnamebewijs het streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak bezoeken. Maximaal 20 deelnemers. Reserveren verplicht. Dit kan tot een dag voorafgaand aan de wandeling. Deelname € 6,00 per persoon, kind t/m 12 jaar gratis

De wandeling start 4 september 2022 om 13:00 uur bij de Hompesche Molen, Molendijk 6.

Reserveren: Webshop Hart van Limburg - Beleef de historie van Kasteeldomein Walburg - 4 september 2022

Zondag 6 november 2022
Themawandeling: Straten naar het verleden
[update maart 2022]

De VVV-gids neemt je tijdens deze themawandeling graag mee naar het verleden van Stevensweert, een voormalig vestingstadje gelegen op een eiland tussen twee Maasarmen.

De vesting is in 1633 door de Spaanse veldheer Francisco de Moncada gesticht en omgeven met bastions, ravelijnen en grachten. Bijzonder is dat dit patroon ook werd doorgevoerd in de dorpskern. De straten komen als spaken in een wiel bijeen bij de Hoofdwacht en zij vertellen hun eigen geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Stevensweert als vesting. Deelnemers kunnen gratis het Streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak bezoeken.

Deze wandeling start op 6 november 2022 bij VVV/Museum Stevensweert, Jan van Steffesweertplein 1. Maximaal 10 deelnemers. Reserveren verplicht. Dit kan tot een dag voorafgaand aan de wandeling. Deelname € 6,00 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis.

Reserveren: Webshop Hart van Limburg - Straten naar het verleden - 6 november 2022

Nationale Archeologiedagen

Ontdek op 18, 19 en 20 juni de Archeo Route op het 'Eiland in de Maas'.