Stevensweert Streekmuseum Ohé en Laak

Stevensweert

Beknopte Geschiedenis

Al in de 13de eeuw was er sprake van een parochie, die was toegewijd aan de Heilige Stephanus (Steven). Een 'waard' is een laagliggend land dat vaak omgeven is door water.

Deze gemeenschap werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) sterk beïnvloed door de Spaanse overheersing. De oude middeleeuwse bebouwing werd in 1633 gesloopt (met uitzondering van de katholieke kerk en kasteel Stevensweert) en omgeven met grachten en aarde wallen. Vanuit het middelpunt van de vesting werd er een overzichtelijk en karakteristiek stratenpatroon ontworpen, 'als spaken in een wiel', om de vesting beter te kunnen verdedigen.

Restauratie van de historische kern

De gerestaureerde historische kern van Stevensweert is sinds 1993 beschermd dorpsgezicht en ademt een heel eigen sfeer, geaccentueerd door eeuwenoude monumenten, een bestrating van klinkers en maaskeitjes, de dorpspomp op de markt, de torenruïne van kasteel Stevensweert, oude lantaarns en een origineel vestingkanon 'Dikke Werta' bij de Maaspoort.

Aan het schitterende Jan van Steffeswertplein liggen o.a. het statige gouvernement uit 1732, de katholieke St. Stephanuskerk uit 1781, het protestantse kerkje uit 1819 en het voormalige gemeentehuis uit 1858 dat werd ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers. In dit laatste gebouw kunt u terecht bij het VVV Stevensweert voor wandel- en fietsroutes en andere toeristische informatie of de geschiedenis ontdekken aan de hand van de collectie van het Streekmuseum.

Meer weten over de huidige ontwikkelingen?

Bekijk de diverse initiatieven en de websites van Amici Insulae en de Dorpsraad Stevensweert.