Archeologische vondstenEiland in de Maas in Limburg

Door de ontgrinding vanaf ±1940 kwamen er tussen het kiezel soms voorwerpen boven water die ons meer vertellen over het verleden van het “Eiland in de Maas”.
De oudste voorwerpen zijn slagtanden, horens, botten en kiezen van mammoeten en steppenwisenten. Ook kwam men voorwerpen tegen die nodig waren ter verdediging of voor de jacht zoals bijlen en zwaarden.

Daarnaast zijn er diverse vondsten uit de Romeinse tijd te zien, waaronder een kalksteen Romeins wij-altaar uit de 2e eeuw na Christus ter ere van de godin Venus. De meest uitzonderlijk vondst is de beroemde “Kantharos van Stevensweert”. De tentoongestelde replica van deze zilveren kelkvormige drinkbeker uit het begin van onze jaartelling is uitbundig versierd met afbeeldingen die in het teken staan van de god Bacchus.

Archeo Routes Maasgouw

Ga op pad met de virtuele archeoloog en ontdek de spannende en bijzondere geschiedenis van de Gemeente Maasgouw 👀

Het mapje bevat verschillende losse kaarten met wandelroutes en 1 fietsroute, waarbij je langs alle locaties van de Archeo Route Limburg in Maasgouw komt.

Met de Archeoroutelimburg 2.0 app sta je op de belevingsplekken oog-in-oog met de virtuele archeoloog. Hij laat je zien wat zich in de geschiedenis op deze plekken heeft afgespeeld.

De kortere routes zijn ook geschikt om met de kids te wandelen🤩 De kaartenset is verkrijgbaar via de webshop en in de VVV winkels Roermond, Stevensweert en Thorn.

Kantharos van Stevensweert

Een Romeinse drinkbeker van uitzonderlijke kwaliteit. Lees meer over de Kantharos.

Romeins wij-altaar

Romeins wij-altaar van kalksteen met tekst op voorzijde en sporen van een laurierboommotief op de twee zijkanten. Baggervondst Lith/Kessel (Noord-Brabant), 1986

Tekst: DEAE / VENERI.S / VAE.VIC / TORINIA / VERATTA / V.S.L.M. Vertaling: Aan de godin Venus Sua heeft Victorinia Veratta dit altaar gewijd en daarmee heeft zij haar belofte gaarne en terecht ingelost.

In de inscriptie wordt de naam van Venus, de Romeinse godin van de liefde, voorafgegaan door DEAE en gevolgd door S[ua]. Dit wijst vermoedelijk op een Bataafse cultus.

Dit Romeins wij-altaar was tussen 29 september 2018 en 20 januari 2019 te bezichtigen in de tentoonstelling "Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis" in het Museum Jan Cunen te Oss.