Op Campagne met Oranje

Ter ere van het 40 jarige jubileum presenteert het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Protestants Kerkje Stevensweert in oktober de tentoonstelling 'Op Campagne met Oranje'. Deze tentoonstelling geeft een beknopt overzicht van de eeuwenlange banden tussen de Oranjes en de heren van Stevensweert / Ohé en Laak.

Het Protestantse Kerkje is om vele redenen een unieke en zeer toepasselijke locatie voor deze jubileumtentoonstelling:

  • Juist dit was de locatie waar een groep enthousiaste vrijwilligers in 1983 begon met het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak.
  • De locatie was onderdeel van het voormalige kasteel Stevensweert van de graven Van den Bergh.
  • Na de Slag om Stevensweert in 1702 mocht de protestantse gemeenschap op deze locatie het gebouw van de voormalige slotkapel gebruiken voor hun erediensten.
  • Stadhouder Willem V was meerdere malen aanwezig bij doopplechtigheden in het protestantse kerkje.
  • Het huidige gebouw werd in 1819 gebouwd met financiële steun van Koning Willem I.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis (oktober)
Gratis tentoonstelling: Op Campagne met Oranje
[update oktober 2023]

Bezoek tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober, de gratis tentoonstelling: Op Campagne met Oranje in het Protestantse Kerkje te Stevensweert. In deze tentoonstelling staan de militaire en persoonlijke samenwerkingen tussen de Oranjes en de heren van Stevensweert en Ohé en Laak centraal. Ontdek de rol van Hendrik van den Bergh, heer van Stevensweert, bij de veldtocht van prins Frederik Hendrik langs de Maas.

Krijg daarnaast antwoord op de vragen: Waarom was stadhouder Willem V aanwezig bij doopplechtigheden in het Protestantse Kerkje? Waarom gaf koning Willem I financiële steun aan Stevensweert? En welk zelfgemaakt huwelijksgeschenk ontving koningin Emma van de graaf van Hompesch-Rürich?

De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het Protestantse Kerkje te Stevensweert van donderdag t/m zondag tussen 13.00-16.00.

Rechts: Gravure van Hendrik van den Bergh. Collectie Museum Stevensweert / Ohé en Laak.

Zondag 8 oktober 2023, 13.00-14.30
Lezing met aansluitende rondleiding:
Oranje en de graven Van den Bergh

Op zondag 8 oktober is er een lezing met aansluitende rondleiding door het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak en de thematentoonstelling ‘Op Campagne met Oranje’ in het Protestantse Kerkje.

In het verleden hadden de Oranjes nauwe banden met diverse heren van Stevensweert en Ohé en Laak. Tijdens deze lezing kom je meer te weten over de heren van den Bergh en de keuzes om Spanje en/of Oranje te ondersteunen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Door deze samenwerkingen zou de loop van de lokale geschiedenis voorgoed veranderen. Tijdens de aansluitende rondleiding bekijk je samen met een van de conservatoren de bijpassende museumcollectie, het nu nog steeds zichtbare radiale stratenpatroon op de markt van Stevensweert en de tentoonstelling ‘Op Campagne met Oranje’. Op zondag 29 oktober volgt een tweede losstaande lezing over: Oranje en de graven Von Hompesch.

Op vertoon van een geldig entreebewijs van het Museum Stevensweert / Ohé en Laak kunnen bezoekers de lezing en rondleiding gratis bijwonen. Leden van Amici Insulae, Museumkaarthouders en jongeren t/m 18 jaar gratis.

Locatie: John van Engelenzaal, Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak op zondag 8 oktober, 13.00-14.30.

Rechts: Frederik Hendrik van Oranje door Michiel Jansz. van Mierevelt. Collectie Rijksmuseum.

Zondag 22 oktober 2023, 13.00-14.30
Themawandeling: Op Campagne met Oranje

Ontdek samen met een VVV-gids de eeuwenlange militaire en persoonlijke banden tussen de Oranjes en de heren van Stevensweert / Ohé en Laak. Zo kom je meer te weten waarom deze banden de loop van de lokale geschiedenis voorgoed zouden veranderen. Je ziet de overblijfselen van kasteel Stevensweert, het middelpunt van de Spaanse Vesting en de gereconstrueerde Vestingwerken. Daarnaast is er aandacht voor diverse ‘Eureka-momenten’, waarbij de lokale heren de perfecte oplossing dachten te hebben. Aansluitend aan deze themawandeling kunnen de deelnemers zelfstandig een bezoek brengen aan de gratis tentoonstelling Op Campagne met Oranje in het Protestantse Kerkje te Stevensweert.

Praktische informatie
Start: Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
Kosten: 6,50 euro per persoon, kinderen t/m 11 jaar gratis
Duur van de wandeling: ongeveer 1,5 uur
Er is een maximaal aantal van 20 deelnemers
Reserveren is verplicht. Dit kan tot één dag voorafgaand aan de wandeling

Deelnemers kunnen op vertoon van hun deelnamebewijs het Museum Stevensweert-Ohé en Laak op eigen gelegenheid bezoeken. Ook de tentoonstelling gerelateerd een het thema 'Op Campagne met Oranje' in het Protestant kerkje is gratis te bezoeken.

Rechts: Francisco de Moncada Marqués de Aytona door Anthonis van Dyck. Collectie Kunsthistorisches Museum Vienna.

Zondag 29 oktober 2023, 13.00-14.30
Lezing met aansluitende rondleiding:
Oranje en de graven Von Hompesch

Op zondag 29 oktober is er een lezing met aansluitende rondleiding door het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak en de thematentoonstelling ‘Op Campagne met Oranje’ in het Protestantse Kerkje.

In het verleden hadden de Oranjes nauwe banden met diverse heren van Stevensweert en Ohé en Laak. Tijdens deze lezing kom je meer te weten over de militaire en persoonlijke banden tussen de Oranjes en de graven Von Hompesch. Door deze banden zou de loop van de lokale geschiedenis voorgoed veranderen. Tijdens de aansluitende rondleiding bekijk je samen met een van de conservatoren de bijpassende museumcollectie, bezoek je de begraafplaats van de familie Von Hompesch-Rurich en de tentoonstelling ‘Op Campagne met Oranje’. Op zondag 8 oktober is er een losstaande lezing over: Oranje en de graven Van den Bergh.

Op vertoon van een geldig entreebewijs van het Museum Stevensweert / Ohé en Laak kunnen bezoekers de lezing en rondleiding gratis bijwonen. Leden van Amici Insulae, Museumkaarthouders en jongeren t/m 18 jaar gratis.

Locatie: John van Engelenzaal, Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak op zondag 29 oktober, 13.00-14.30.

Rechts: Reinhard Vincent von Hompesch door Johannes Vollevens, de Jonge. Collectie Bonnefantenmuseum.