Samenwerkingen & Projecten

De Stichting streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak stimuleert en ondersteunt diverse initiatieven voor het behoud en voor het uitdragen van de geschiedenis van het Eiland in de Maas. Hieronder enkele voorbeelden van deze samenwerkingen.

Binnen de gemeente Maasgouw stimuleren de drie Maasgouwse musea een onderling bezoek door bij de aankoop van een combi-ticket 50% korting te ontvangen bij een bezoek aan de twee andere musea.

 • Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht
 • Museum Het land van Thorn
 • Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
 • Project kasteeldomein Walburg

  Lees meer over de herinrichtingsplannen van het landschap rondom kasteel Walburg van Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw.

  Filmpje: Start Herinrichtingsproject (10 januari 2020)

  Herinrichting Walburg in aantocht (29 oktober 2019)

  Gemeentelijke informatie over de werkzaamheden kasteeldomein

  De Limburger: Pronken met een kasteel dat er niet meer is
  (26 februari 2019)

 • Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht

  Het Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht is één van de Maasgouwse musea die bezocht kunnen worden met een combi-ticket. Dit combiticket geeft 50% korting bij een bezoek aan de andere twee musea in de gemeente Maasgouw in Midden-Limburg.

 • Museum het Land van Thorn

  Het Museum Het land van Thorn is één van de Maasgouwse musea die bezocht kunnen worden met een combi-ticket. Dit combiticket geeft 50% korting bij een bezoek aan de andere twee musea in de gemeente Maasgouw in Midden-Limburg.

 • Archeoroute

  Het museum streeft naar aansluiting op de ArcheoRoute Limburg die archeologie op een moderne manier beleefbaar maakt.

 • Onthulling infoborden

  De historische kern Stevensweert is dit jaar 25 jaar beschermd dorpsgezicht. Vereniging Amici Insulae en het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak bestaan dit jaar 35 jaar. Dit dubbele jubileum uit zich in een bijzonder project: de historische wandelroute Unieke Historische Momenten over de geschiedenis van het Eiland in de Maas.

 • Sint Stephanus

  Tijdens de openingsuren van het museum / VVV Stevensweert  is er de mogelijkheid om vanuit het voorportaal een blik te werpen op het interieur van de 18de eeuwse St. Stephanus kerk. Naast deze gedeeltelijke openstelling mogen we van het kerkbestuur regelmatig rondleidingen in de kerk organiseren.

 • Gemeente Maasgouw

  Het bestuur van het museum en de gemeente Maasgouw werken intensief met elkaar samen. De gemeente is middels subsidies een belangrijke financier van onze vrijwilligersorganisatie. Voorbeelden van deze samenwerking zijn de informatieborden langs de historische wandelroute, de knooppuntenwandelroute en ondersteuning bij het stadspoorten project.

 • Stevensweert 2033

  De projectgroep 'Stevensweert 2033' heeft als ambitie om alle 60 voorgenoemen projecten voor het 400 jarige bestaan van de vesting Stevensweert in 2033 te realiseren. Lees meer over de ambities voor 2018.

 • VVV Midden-Limburg

  Het museum en VVV Stevensweert verzorgen gezamenlijk het gastheer/gastvrouwschap van het museum en de VVV museumwinkel. Daarnaast is er een gezamelijke PR en werving van vrijwilligers.

 • Onthulling vestingpoorten

  Op 29 juni 2019 werden de kunstwerken ter herinnering aan de Maaspoort en Veldpoort in Stevensweert onthuld.

  De aanleg van de vesting Stevensweert in 1633 door de Spanjaarden was een direct gevolg van de inname van Maastricht in 1632 door het Staatse leger. De Spanjaarden werden uit Maastricht verdreven. Zij lieten hun oog vallen op het eiland in de Maas: Stevensweert. Bij de aanleg van de vesting werden twee poorten gerealiseerd: de Maaspoort en de Veldpoort. 

  De Maaspoort was de belangrijkste poort, want via deze poort werden goederen aangevoerd, en was een doortocht voor soldaten en overige passanten. 
  De Veldpoort was de minst belangrijke poort. Deze poort was de verbindingspoort met het veld, gebruikt door de boeren. 

  De poorten zijn terug op de plek waar ze in 1633 stonden. 

  Meer weten?

  Een fotografische voorstelling

  Informatie flyer

  De Limburger (28-06-2019)

  Filmpje: Stevensweert heeft nieuwe stadspoorten

 • Amici Insulae

  Momenteel ondersteunen we het stadspoortenproject van Amici Insulae. Daarnaast kunnen leden van Amici Insulae het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak gratis bezoeken. In de wintermaanden kunnen de leden eveneens gratis deelnemen aan de themarondleidingen door het museum.

 • Kaarsenfeest Stevensweert

  Beleef het gezellige en sfeervolle kaarsenfeest rond het Jan van Steffeswertplein in de adventsperiode.

 • Protestants Kerkje

  Tijdens de openingsuren van het museum / VVV Stevensweert  is er de mogelijkheid om vanuit het voorportaal een blik te werpen op het interieur van het 19de eeuwse Protestants Kerkje. Naast deze gedeeltelijke openstelling mogen we van de Vrienden van het Protestants Kerkje regelmatig rondleidingen in het kerkje organiseren.

 • Limburg Marketing

  Het museum en Limburg Marketing werken samen bij de realisering van deze website. Daarnaast is er de samenwerking bij de realisatie van de archeoroute op het Eiland in de Maas.

 • Kindervakantiewerk Stevensweert

  Jaarlijkse ondersteuning tijdens een of meerdere activiteiten in de zomerperiode.

 • Rabobank Clubkas Campagne 2018

  We bedanken iedereen voor zijn/haar stem. Juist door deze steun werd de deelname van Amici Insulae en het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak aan de Rabobank Clubkas Campagne 2018 een groot succes.

  Daarnaast bedanken we Amici Insulae voor het ter beschikking gestelde bedrag ten gunste voor het streekmuseum.