Rondleidingen

Groepsbezoeken

Groepsbezoeken zijn het hele jaar door mogelijk op alle dagen. Aanvragen via LimburgGroepsuitje, de afdeling reserveringen van Hart van Limburg. Via een e-mail: groepsuitje@hartvanlimburg.nl of telefonisch via +31(0)475-330289.
Je kunt een keuze maken uit de volgende activiteiten met VVV-gids:

Zondag 4 juni Fietstocht
Historisch Ohé en Laak
[update mei 2023]

Deze fietstocht onder leiding van een VVV-gids voert je door de natuurlijke omgeving op het Eiland in de Maas. Je ontdekt tijdens de tocht de verhalen over de historie van dit gebied.

Ontdek verschillende monumenten 

Ohé en Laak behoorde vroeger tot de bezittingen van de graven Van den Bergh. Fietsend door het afwisselende Maasdal-landschap staat de VVV-gids stil bij een aantal prominente monumenten die herinneren aan deze tijd. 
Zoals het Moeder Magdalena-huisje, de St. Annakapel, Onze Lieve Vrouw Geboorte kerk en kasteel Hasselholt. Daarnaast is onlangs het domein van kasteel Walburg opgeleverd. 

Afwisselende natuur 

Tevens bewonder je hier Park Domicilia. Ook bezichtig je de mooiste hoogstamboomgaard van Limburg in eigendom van Ger Graus. Door ontgrinding is er een prachtig natuurgebied ontstaan, het Stevolgebied. De rijke historie en het mooie natuurlandschap maken van deze fietsroute over het Eiland in de Maas een boeiende tocht. 

Aanvullende informatie 

  • Start om 13.00 uur bij camping De Maashoeve, Moeder Magdalenastraat 13A in Ohé en Laak. Parkeren op het parkeerterrein aan de overzijde.
  • De fietstocht duurt ongeveer 2 uur
  • Kosten 6,50 euro p.p.  incl. entree museum, kinderen t/m 11 jaar gratis.
  • Reserveren is verplicht. Dit kan eenvoudig via onderstaande button.
  • Maximaal 20 deelnemers

Maandag 29 mei, Walburgwandeling
Het 'onbekende' personeel van het verdwenen kasteeldomein Walburg
[update mei 2023]

In het kader van de Dag van het Kasteel zal er op maandag 29 mei om 13.30 een vernieuwde Walburgwandeling worden verzorgd. Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Toch horen we meestal alleen de glorieuze verhalen van de graven en gravinnen von Hompesch en nauwelijks de verhalen van het kasteelpersoneel en de lokale bevolking.

Tijdens deze themawandeling maak je onder begeleiding van vvv/museumgids en ivn gastheer van het Landschap Maasplassen, Harry Meuwissen, kennis met het lokale verleden. Er is aandacht voor de rol en functie van o.a. rentmeesters, stalknechten, gouvernantes, koetsiers en tuinmannen van het voormalige kasteeldomein Walburg. Daarnaast kom je meer te weten over het bijzondere contact tussen de kasteelbewoners en de lokale bevolking van de Maasdorpen: Stevensweert en Ohé en Laak.  Juist deze verhalen zijn vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

De historische wandeling naar kasteeldomein Walburg start om 13.30 en duurt ongeveer 1,5 uur. Je wandelt samen met de gids vanaf het parkeerterrein bij de Hompesche Molen naar en over het voormalige kasteeldomein Walburg aan de Maas en terug. De totale afstand is ongeveer 4 km.

Deelname met vrijwillige bijdrage ten gunste van VVV-gidsenteam, aanmelden is niet noodzakelijk maar kan per e-mail via museumstevensweert@gmail.com of via  telefoon 0475-550236, bereikbaar op donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Deze themawandeling gaat in alle omstandigheden door.