Rondleidingen

Groepsbezoeken

Groepsbezoeken zijn het hele jaar door mogelijk op alle dagen. Aanvragen via LimburgGroepsuitje, de afdeling reserveringen van Hart van Limburg. Via een e-mail: groepsuitje@hartvanlimburg.nl of telefonisch via +31(0)475-330289.
Je kunt een keuze maken uit de volgende activiteiten met VVV-gids:

Zondag 8 oktober 2023, 13.00-14.30
Lezing met aansluitende rondleiding:
Oranje en de heren van den Bergh

Op zondag 8 oktober is er een lezing met aansluitende rondleiding door het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak en de thematentoonstelling ‘Op Campagne met Oranje’ in het Protestantse Kerkje.

In het verleden hadden de Oranjes nauwe banden met diverse heren van Stevensweert en Ohé en Laak. Tijdens deze lezing kom je meer te weten over de heren van den Bergh en de keuzes om Spanje en/of Oranje te ondersteunen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Door deze samenwerkingen zou de loop van de lokale geschiedenis voorgoed veranderen. Tijdens de aansluitende rondleiding bekijk je samen met een van de conservatoren de bijpassende museumcollectie, het nu nog steeds zichtbare radiale stratenpatroon op de markt van Stevensweert en de tentoonstelling ‘Op Campagne met Oranje’. Op zondag 29 oktober volgt een tweede losstaande lezing over: Oranje en de graven Von Hompesch.

Op vertoon van een geldig entreebewijs van het Museum Stevensweert / Ohé en Laak kunnen bezoekers de lezing en rondleiding gratis bijwonen. Leden van Amici Insulae, Museumkaarthouders en jongeren t/m 18 jaar gratis.

Locatie: John van Engelenzaal, Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak op zondag 8 oktober, 13.00-14.30.

TIP van Libelle:
Zondag 27 juli / 10 augustus / 24 augustus Zomeravondfietstocht Ohé en Laak
[update juli 2023]

'Libelle fietsen met gids' omschrijft de zomeravondfietstocht over het idyllische eiland in de Maas als perfecte manier om te ontspannen. LET OP!! Vanwege een drukfout was de omschreven afstand in de Libelle 32 kilometer, al gaat het hier om een fietstocht van circa. 3,2 kilometer.

Samen met de VVV-gids maak je een interessante fietstocht door dit mooie gebied met een rijke historie.

Ohé en Laak in Limburg behoorde vroeger tot de bezittingen van de graven Van den Bergh. Prominente monumenten herinneren nog aan die tijd. Het Stevolgebied bij Ohé en Laak is een prachtig natuurgebied, ontstaan door ontgrinding.

Ohé en Laak  zijn twee afzonderlijke kernen maar vormen van oudsher één gemeente. Ze liggen op een eiland in de Maas. Tijdens deze fietstocht door het afwisselende Maasdal-landschap staat de gids stil bij een aantal  monumenten. Zoals het Moeder Magdalenahuisje, de St. Annakapel uit 1896 en de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk. Deze kerk werd gebouwd naar een ontwerp van een leerling van de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers. Huize Geno, een mooi voorbeeld van een gesloten 18e eeuwse Maasdalhoeve, het prachtige edelmanshuis Kasteel Hasselholt met een jaartalsteen van 1548 maar ook Park Domicilia, domein Walburg en de mooiste hoogstamboomgaard van Limburg zijn in de route opgenomen. Een mooie fietstocht door een nog onbekend stukje Limburg.

Aanvullende informatie

  • Start om 19.00 uur bij camping De Maashoeve, Moeder Magdalenastraat 13A in Ohé en Laak
  • De fietstocht duurt ongeveer 2 uur 
  • Reserveren is verplicht. Dit kan eenvoudig door te klikken op de volgende link: RESERVERING: Zomeravondfietstocht Ohé en Laak.
  • Maximaal 15 deelnemers
  • Beschikbaar op een andere datum?  Ja, deelnemen aan deze zomeravondfietstocht kan op: 27 juli, 10 augustus, 24 augustus.

 Kosten evenement

Deelname kost € 6,50 p.p. Kinderen t/m 11 jaar gratis

Zondag 20 augustus, Jubileumrondleiding
Museumschatten
[update juli 2023]

In 2023 bestaat Museum Stevensweert/ Ohé en Laak veertig jaar. Het conservatorenteam heeft een bijzondere tentoonstelling samengesteld met als thema Museumschatten. Ga op zondag 16 juli om 13.00 uur, samen met de museumgids op ‘schattenjacht’ door het museum.

Zilveren bekers, gouden munten, slagtanden van een mammoet, ‘sprekende zwaarden’ en schattige schilderijtjes, u komt onderweg van alles tegen en maakt tegelijk kennis met de boeiende geschiedenis van het Eiland in de Maas.

De rondleiding van ongeveer anderhalf uur is gratis op basis van een geldig entreebewijs. Reserveren is niet noodzakelijk. Entree vanaf 18 jaar € 5,00. Leden Amici Insulae, minderjarigen en houders van de Museumkaart gratis toegang.

In het jubileumjaar is het ook nog mogelijk om deel te nemen aan de museumjubileumrondleidingen op: 20 augustus, 15 oktober, 26 november en 17 december.

Zondag 24 september, 11.00-13.00 en 13.00-15.00
Wandeling tijdens Beleefweek Limburg:
Het verdwenen kasteeldomein Walburg
[update augustus 2023]

Start wandeling: aan voet van Hompesche Molen, afstand: ca. 4 km. Vanaf 2019 is er hard gewerkt aan de herinrichting van het verdwenen kasteeldomein Walburg. In het landschap zijn zichtlijnen aangebracht, die de contouren van de voormalige gebouwen en tuinen weergeven. "Proef" aan de hand van diverse verhalen de spanningen uit het lokale verleden. Zo vertelt de IVN gastheer van het Landschap Maasplassen o.a. over Paul Haimon's beschrijving van de sloop van kasteelvleugels, boomgaarden en siertuinen: “Als straks het sloopingswerk voltrokken is, zullen de bewoners van de Laak in den zomer kunnen staren op eene eentonige boomlooze grasvlakte”.

Start adres: Hompesche Molen, Molendijk 6, Stevensweert
Prijs: gratis
Extra's: U hoeft zich niet aan te melden voor deze activiteit. Honden toegestaan tijdens deze wandeling.