• NL
 • EN
 • DE
 • FR
 • 中文

 

Archeologiedagen 2019

Speciaal voor de Archeologiedagen (10 t/m 13 oktober) stelt het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak haar deuren gratis open voor alle belangstellenden. Ontdek de unieke objecten die allemaal een eigen verhaal vertellen over het turbulente verleden van het Eiland in de Maas.

Daarnaast kan er aan de hand van twee recent geplaatste 'archeopunten' kennis gemaakt worden met de nieuwe virtuele mogelijkheden van de presentatie van het archeologisch erfgoed.

Of neem deel aan een van de gratis activiteiten.

 • Archeologiedagen

 • Natuurmonumenten

 • Gemeente Maasgouw

 • De Hompesche Molen en het verdwenen kasteeldomein Walburg

  Gratis wandeling met gids tijdens de Nationale Archeologiedagen:

  Wanneer?
  Zaterdag 12 oktober
  13.00-14.30 en 15.00-16.30

  Start vanaf de Hompesche Molen
  Molendijk 6
  6107 AA Stevensweert

  Aan de voet van de hoogste stellingmolen van Limburg maak je onder begeleiding van een gids kennis met het verhaal achter de historische zichtlijnen naar de vesting Stevensweert en het kasteeldomein Walburg.

  Tijdens deze themawandeling brengen de deelnemers een bezoek aan de lopende werkzaamheden van het herinrichtingproject van het voormalige kasteeldomein Walburg door Natuurmonumenten en de gemeente Maasgouw.

  De totale afstand van de wandeling is 4 kilometer.

  Voor aanvang en/of na afloop van de themawandeling is het mogelijk om op eigen gelegenheid de Hompesche Molen te bezoeken.

 • Bagger! Tussen Grind en Kantharos

  Gratis rondleiding tijdens de Nationale Archeologiedagen:

  Wanneer?
  Zondag 13 oktober
  13.00-14.00 en 15.00-16.00

  Start vanaf het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
  Jan van Steffeswertplein 1
  6107 BZ Stevensweert

  Ontdek het unieke verhaal achter de replica van de Kantharos van Stevensweert. Mede door een jarenlange juridische procedure kreeg deze Grieks-Romeinse drinkbeker veel bekendheid. De gids zal naast dit verhaal ook meer vertellen over diverse andere bagger- en bodemvondsten.

  Tot slot zal er een korte wandeling gemaakt worden naar een recent geplaatst Archeopunt van de Archeo Route Limburg, waar je via een Virtual reality-beleving terugreist in de tijd.

   

 • Het kasteel van Stevensweert en de Spaanse vesting

  Gratis rondleiding tijdens de Nationale Archeologiedagen:

  Wanneer?
  Zondag 13 oktober
  13.00-14.00 en 15.00-16.00

  Start vanaf het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
  Jan van Steffeswertplein 1
  6107 BZ Stevensweert

  Beleef onder leiding van een gids verschillende manieren waarop het archeologische verleden terug te vinden is in Stevensweert. Onze gids neemt je mee terug in het verleden van Stevensweert, langs de maquettes in het Streekmuseum. Daarna bezichtigen we de kelder van het protestants kerkje.

  Tot slot zal er een korte wandeling gemaakt worden naar de gereconstrueerde vestingwerken en een recent geplaatst Archeopunt van de Archeo Route Limburg, waar je via een Virtual reality-beleving terugreist in de tijd.