• NL
  • EN
  • DE
  • FR
  • 中文

 

Archeo Route in Stevensweert

Op 4 oktober 2019 heeft wethouder Lalieu van Maasgouw twee nieuwe belevingslocaties op de Archeo Route Limburg geopend.

In aanwezigheid van de historische figuren Graaf Hendrik van de Bergh en de Romeinse eigenaar van de Kantharos vonden de onthullingen plaats. 

Bekijk de filmopnames die door delta Limburg zijn gemaakt van de opening in Stevensweert.

Acheologische vindplaatsen Stevensweert

De archeologische vindplaatsen in Stevensweert worden gemarkeerd door een speer en een speciale tegel. Op deze locaties kunnen bezoekers met hun eigen smartphone de verhalen van het kasteel en vesting Stevensweert en van de Kantharos van Stevensweert tot leven brengen. Op beide belevingslocaties staat men oog-in-oog met een archeoloog. Hij laat zien wat zich in de geschiedenis op beide plekken heeft afgespeeld. Daarbij verzamelt de bezoeker artefacten van het kasteel en de Kantharos met het spel ArcheoGo.

 

Archeo Route Limburg

De twee nieuwe geopend locaties in Stevensweert vormen locatienummer 13 en 14 op de Archeo Route Limburg. In heel Limburg zullen eind dit jaar 34 belevingsplekken gerealiseerd zijn. Maar dat is nog niet alles. Ook voor 2020 staan al diverse nieuwe belevingsplekken op de rol. Hiermee is het gedachtegoed van de provincie Limburg om van de diverse archeologische vindplaatsen een parelketting van verbindende punten te maken, werkelijkheid geworden. Geïnteresseerden kunnen nu zelf kiezen op welke manier zij de diverse locaties van de Archeo Route Limburg willen verbinden en bezoeken. Zo vullen zij zelf hun eigen Archeo Route Limburg in en leren meer over de achtergrond van archeologische vondsten.

Betrokken partijen

Het idee om archeologie beter zichtbaar en bereikbaar te maken ontstond ruim twee jaar geleden bij toenmalig gedeputeerde Hans Teunissen van de provincie Limburg. Ook de huidige gedeputeerde Ruud Burlet, onder meer verantwoordelijk voor archeologie, omarmt het project. De invulling en realisatie van het plan is in handen van Limburg Marketing. Samen met de betrokken gemeentes zorgt Limburg Marketing er voor, dat belangrijke archeologische verhalen op een moderne manier voor iedereen zichtbaar en bereikbaar worden. 

Alle informatie over de Archeo Route Limburg met alle actieve locaties in Limburg? Klik hier.

De app ArcheoRoute Limburg downloaden? Klik hier.

 

 

  • Archeo Route Kantharos

  • Archeo Route Onthulling Stevensweert

  • Archeo route Kasteel en Vesting Stevensweert