• NL
  • FR
  • 中文

75 Jaar Herdenken en Bevrijding Eiland in de Maas

Tijdens deze tentoonstelling presenteert het museum diverse nog nooit eerder aan het publiek getoonde objecten en documenten uit diverse privé collecties. Daarnaast is er een uitzonderlijke bruikleen van het oorlogsdagboek Derks te bewonderen uit Het Vrijheidsmuseum te Groesbeek.

In de periode tussen 22 december 2019 en 1 januari 2020 was de tentoonstelling diverse malen te bezichtigen in het Trefcentrum, met aanvullende bruiklenen uit het Roerdriehoekmuseum te Montfort.

In de tentoonstelling volgt een presentatie van de thema's: Nederlandse Mobilisatie, Duitse inval, Bezetting, Luchtoorlog, Verzet, Evacuatie, Bevrijding, Oorlogsslachtoffers, Oorlogsschade, Herdenken door de jaren heen.

Vanaf 5 januari t/m 1 juni 2020 is de tentoonstelling in aangepaste opstelling te bezichtigen tussen 13.00-16.00 in de filmzaal van het museum.

Bezoekers van de tentoonstelling ontvangen een gratis boekje met wandelroute door Stevensweert en fietsroute door Ohé en Laak. Via deze route volgt er op diverse locaties extra uitleg over het lokale verleden.

De ticketprijs voor volwassenen is € 3.

Voor jongeren tot 16 jaar is de toegang gratis.

De toegang is ook gratis voor leden van Amici Insulae en Museumkaarthouders.

!! Opgelet !! Filmvertoning van “Operatie Blackcock” helaas niet mogelijk!

Geachte bezoeker van het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak,

Helaas is de vertoning van de film over “Operatie Blackcock” niet mogelijk vanwege een technische storing van onze afspeelapparatuur. In plaats van deze film is er momenteel een film te zien over “de realisatie van het Vliegtuigoorlogsmonument te Ohé en Laak in 2005”. Onze excuses voor het ongemak.

Voor het bekijken van filmopnames over “Operatie Blackcock” verwijzen we u graag door naar de uitzendingen van L1 met Paul Bronzwaer: Tijd voor Toen: De slag om de Roerdriehoek deel 1 en deel 2.

Tijd voor Toen: De slag om de Roerdriehoek deel 1 (28 mei 2018).

Tijd voor Toen: De slag om de Roerdriehoek deel 2 (11 juni 2018).

• Nederlandse Mobilisatie

• Luchtoorlog

• Verzet: vlucht over de Maas

• Bevrijdingsoptocht 1945

• Herdenken

• Wandel- & Fietsroute

Oorlogsdagboek van Herman Derks, Ohé en Laak: oktober 1944 - mei 1945

Op 3 december 2020 kwam in het landelijke nieuws dat twee zonen van Herman Derks het dagboek van hun vader, dat betrekking had op verzetswerk in Ohé en laak, hadden geschonken aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Omdat de presentatie van dit oorlogsdagboek een mooie aanvulling zou zijn voor onze thema tentoonstelling werd er snel contact gezocht met het Vrijheidsmuseum. Zo volgde met toestemming van de familie de huidige bruikleen van het originele oorlogsdagboek. Goede bijkomstigheid is dat zoon Sjek Derks het hele dagboek heeft uitgetypt en er dus in 2016 met een oplage van 20 stuks, een goed leesbare versie is.

Het hoofdonderwerp in het dagboek is de bekende “vlucht over de Maas”. Hierbij werden in de nachten van 27 en 28 oktober 1944, terwijl op bevel van de Duitsers het hele Eiland in de Maas verplicht moest evacueren, in totaal 148 mensen over de Maas overgezet van bezet Nederlands en het vrije Belgische gebied. De uitvoering hiervan gebeurde met een roeiboot vanaf de Belgische kant, door de verzetsmannen Herman Derks, Joep ter Haar en Antoon Wouters.

Naast de beschrijving van deze acties met alle spanning van dien, is de grootste verdienste van de schrijver van het dagboek, dat deze alle betrokken mensen met achternaam, voornaam, woonplaats (soms met adres) en leeftijd heeft vermeld. Dit levert dus veel informatie op voor de huidige generaties, was mijn vader, opa, oom of buurman hier ook bij betrokken? Enkele familienamen die veelvuldig voorkomen zijn: Sangers, Vincken, Kehrens, Smeets, Peulen, Joosten, Rutten, Beunen, Cuijpers, Mofers, Seegers, Maessen en Krijn. De gehele namenlijst is opgenomen in de tentoonstelling, waarbij iedereen in de gelegenheid is om te controleren of er bekende namen vermeld worden.

Het is de eerste keer dat deze namenlijst publiek wordt gepresenteerd! De familie Derks onderzoekt in samenwerking met het museum, of bij voldoende belangstelling een 2e druk van dit bijzondere boek in het eerste kwartaal 2020 kan worden aangemaakt. Belangstellenden kunnen vrijblijvend hun naam, emailadres en telefoonnummer op de lijst in het museum invullen en krijgen bericht als de herdruk doorgaat.

• Logo Limburg Herdenkt

• Logo 75 Jaar Bevrijding Limburg

• Logo Gemeente Maasgouw

Speciale Uitgave van Themaboek door Amici Insulae: 75 Jaar Bevrijding

THEMABOEK VAN AMICI INSULAE:

75 JAAR BEVRIJDING - VERHALEN ROND DE OORLOG OP HET EILAND IN DE MAAS

KOSTEN BOEK:

• Leden Amici Insulae (op vertoon ledenpas): €  5,-
  • Inwoners Stevensweert en Ohé en Laak (identificatieplicht): € 10,-
  • Overige: € 19,95
  • Na 1 maart 2020: € 19,95

HET BOEK KUNT U VERKRIJGEN:

• op de dag van uitreiking 21 december 2019, na de opening van de tentoonstelling en de presentatie van het boek
  • in het museum te Stevensweert  op 22 / 25 / 29 december en 1 januari van 13:00 uur – 16:00 uur
  • daarna op de zondagen in de maanden januari en februari 2020 in het museum te Stevensweert van 13:00 uur – 16:00 uur
  • Na 1 maart in het museum te Stevensweert tijdens openingstijden van 13:00 uur – 16:00 uur

Klik hier voor verdere informatie.

Klik hier om het themaboek te reserveren.