Rondleidingen

Groepsbezoeken

Groepsbezoeken zijn het hele jaar door mogelijk op alle dagen. Aanvragen via LimburgGroepsuitje, de afdeling reserveringen van Hart van Limburg. Via een e-mail: groepsuitje@hartvanlimburg.nl of telefonisch via +31(0)475-330289.
Je kunt een keuze maken uit de volgende activiteiten met VVV-gids:

Zondag 20 juli, 3 augustus, 17 augustus
Zomeravondwandeling 
Historische kern Stevensweert
[update juli 2023]


Het gidsenteam van de VVV Stevensweert organiseert op diverse data een zomerwandeling o.l.v. een VVV-gids. Er wordt o.a. een bezoek gebracht aan het museum Stevensweert/Ohé en Laak en aan de vestingwerken.

Eiland in de Maas

Stevensweert is een voormalige vesting, gelegen op een eiland tussen twee Maasarmen: de Oude Maas en de Nieuwe Maas. Deze zeer strategische positie tussen de twee steden Roermond en Maastricht bleef ook de Spanjaarden niet onopgemerkt. Zij  stichtten er tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1633 de vesting Stevensweert.

Reconstructie van de vestingwerken

De historische kern herinnert aan de tijden van de versterking. De straten lopen als spaken in een wiel naar één middelpunt, de hoofdwacht. Door de reconstructie van de vestingwerken is duidelijk het stervormige patroon te zien waarbij de straten verbonden zijn met de meetkundig uitgezette wallen, gracht en ravelijn. In het museum maak je door middel van de film ‘Eiland in de Maas van alle tijden’ kennis met de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere gebied.
 

Aanvullende informatie

  • Start om 19.00 uur bij VVV, Jan van Steffeswertplein 1 in Stevensweert
  • De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur
  • Reserveren is verplicht. Dit kan eenvoudig door te klikken op de volgende link: RESERVERING: Zomeravondwandeling Historische kern Stevensweert.
  • Maximaal 20 deelnemers.
  • Beschikbaar op een andere datum?  Ja, deelnemen aan deze zomerwandeling kan op: 20 juli, 3 augustus, 17 augustus.
Kosten evenement
 
Deelname kost € 6,50 p.p. incl. entree museum, kinderen t/m 11 jaar gratis

TIP van Libelle:
Zondag 27 juli / 10 augustus / 24 augustus Zomeravondfietstocht Ohé en Laak
[update juli 2023]

'Libelle fietsen met gids' omschrijft de zomeravondfietstocht over het idyllische eiland in de Maas als perfecte manier om te ontspannen. LET OP!! Vanwege een drukfout was de omschreven afstand in de Libelle 32 kilometer, al gaat het hier om een fietstocht van circa. 3,2 kilometer.

Samen met de VVV-gids maak je een interessante fietstocht door dit mooie gebied met een rijke historie.

Ohé en Laak in Limburg behoorde vroeger tot de bezittingen van de graven Van den Bergh. Prominente monumenten herinneren nog aan die tijd. Het Stevolgebied bij Ohé en Laak is een prachtig natuurgebied, ontstaan door ontgrinding.

Ohé en Laak  zijn twee afzonderlijke kernen maar vormen van oudsher één gemeente. Ze liggen op een eiland in de Maas. Tijdens deze fietstocht door het afwisselende Maasdal-landschap staat de gids stil bij een aantal  monumenten. Zoals het Moeder Magdalenahuisje, de St. Annakapel uit 1896 en de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk. Deze kerk werd gebouwd naar een ontwerp van een leerling van de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers. Huize Geno, een mooi voorbeeld van een gesloten 18e eeuwse Maasdalhoeve, het prachtige edelmanshuis Kasteel Hasselholt met een jaartalsteen van 1548 maar ook Park Domicilia, domein Walburg en de mooiste hoogstamboomgaard van Limburg zijn in de route opgenomen. Een mooie fietstocht door een nog onbekend stukje Limburg.

Aanvullende informatie

  • Start om 19.00 uur bij camping De Maashoeve, Moeder Magdalenastraat 13A in Ohé en Laak
  • De fietstocht duurt ongeveer 2 uur 
  • Reserveren is verplicht. Dit kan eenvoudig door te klikken op de volgende link: RESERVERING: Zomeravondfietstocht Ohé en Laak.
  • Maximaal 15 deelnemers
  • Beschikbaar op een andere datum?  Ja, deelnemen aan deze zomeravondfietstocht kan op: 27 juli, 10 augustus, 24 augustus.

 Kosten evenement

Deelname kost € 6,50 p.p. Kinderen t/m 11 jaar gratis

Zondag 20 augustus, Jubileumrondleiding
Museumschatten
[update juli 2023]

In 2023 bestaat Museum Stevensweert/ Ohé en Laak veertig jaar. Het conservatorenteam heeft een bijzondere tentoonstelling samengesteld met als thema Museumschatten. Ga op zondag 16 juli om 13.00 uur, samen met de museumgids op ‘schattenjacht’ door het museum.

Zilveren bekers, gouden munten, slagtanden van een mammoet, ‘sprekende zwaarden’ en schattige schilderijtjes, u komt onderweg van alles tegen en maakt tegelijk kennis met de boeiende geschiedenis van het Eiland in de Maas.

De rondleiding van ongeveer anderhalf uur is gratis op basis van een geldig entreebewijs. Reserveren is niet noodzakelijk. Entree vanaf 18 jaar € 5,00. Leden Amici Insulae, minderjarigen en houders van de Museumkaart gratis toegang.

In het jubileumjaar is het ook nog mogelijk om deel te nemen aan de museumjubileumrondleidingen op: 20 augustus, 15 oktober, 26 november en 17 december.

Zondag 24 september, 11.00-13.00 en 13.00-15.00
Wandeling tijdens Beleefweek Limburg:
Het verdwenen kasteeldomein Walburg
[update augustus 2023]

Start wandeling: aan voet van Hompesche Molen, afstand: ca. 4 km. Vanaf 2019 is er hard gewerkt aan de herinrichting van het verdwenen kasteeldomein Walburg. In het landschap zijn zichtlijnen aangebracht, die de contouren van de voormalige gebouwen en tuinen weergeven. "Proef" aan de hand van diverse verhalen de spanningen uit het lokale verleden. Zo vertelt de IVN gastheer van het Landschap Maasplassen o.a. over Paul Haimon's beschrijving van de sloop van kasteelvleugels, boomgaarden en siertuinen: “Als straks het sloopingswerk voltrokken is, zullen de bewoners van de Laak in den zomer kunnen staren op eene eentonige boomlooze grasvlakte”.

Start adres: Hompesche Molen, Molendijk 6, Stevensweert
Prijs: gratis
Extra's: U hoeft zich niet aan te melden voor deze activiteit. Honden toegestaan tijdens deze wandeling.